Beertenhuus - daar kun je mee vooruit
Autobedrijf Iliohan

met de B van Beertenhuus

Geschiedenis


 

BORCULO - Het pand van Jos Beerten aan de Hesselinks Es 1 in Borculo is groot, overal staan auto’s waaraan gewerkt wordt of die gereedstaan voor aflevering.

Toch wil Autoschadebedrijf Beerten zijn diensten verder uitbreiden in de toekomst. Daarom werd twee jaar geleden al de zaak Iliohan in Eibergen overgenomen waardoor takel- en bergingswerkzaamheden in het pakket konden worden opgenomen.

Deze uitbreiding hield wel in dat er behoefte ontstond aan meer goed opgeleide monteurs. Weliswaar zijn de twee medewerkers van Iliohan mee verhuisd naar Borculo, maar de versterking van het team met Eef Oudenampsen onlangs is zeer welkom. Laatstgenoemde monteur brengt naast kennis veel ervaring mee, eerder heeft hij zelf een autobedrijf gehad in de regio. Alle drie de monteurs zijn APK-bevoegd en vertrouwd met de bekende automerken, iets wat goed van pas komt als er ergens een auto stil komt te staan langs de weg. Want naast de gewone onderhoudswerkzaamheden zijn deze drie medewerkers vierentwintig uur per dag beschikbaar om hulp te verlenen bij pech onderweg. De diverse alarmcentrales, waaronder ook de ANWB, doen regelmatig een beroep op Suzuki Iliohan Borculo voor hulp. Garage Iliohan is een servicedealer van het merk Suzuki.

Ook dat gedeelte van het voormalige bedrijf heeft Beerten overgenomen. Er is een extra bedrijfshal aangekocht hiervoor, maar momenteel is die nog in gebruik om alle hagelschade, aangericht door de enorme hagelbui deze zomer, te herstellen. Zodra de hal beschikbaar komt, zal Suzuki erin ondergebracht worden. Naast onderhoud en garantie kunnen potentiële kopers daar dan ook terecht voor aanschaf van nieuwe Suzuki’s. Nu is een en ander nog ondergebracht in het bestaande pand van het bedrijf.

Elders in dit blad staat vermeld dat in samenwerking met Suzuki Nederland door Garage Iliohan te Borculo een gratis wintercheck verricht wordt voor Suzuki-rijders op zaterdag 8 november. Een mooie gelegenheid om de weg naar dit bedrijf te vinden en eens kennis te maken met de monteurs en de eigenaar. Aan Jos Beerten zal het niet liggen om u van dienst te zijn. Hij heeft nog wel meer in petto voor de autobezitter die graag goed voor zijn vervoermiddel zorgt, maar dat zullen we te zijner tijd wel te horen krijgen.
Iliohan verlaat vertrouwde stek

EIBERGEN/BORCULO - Na driekwart eeuw verdwijnt een vertrouwd gezicht uit het Eibergse centrum. Garagebedrijf Iliohan verhuist naar Borculo.

Al sinds 1932 zit er een garage Iliohan in Eibergen. Vrijwel elke Eibergenaar kent de pui aan de Hagemanstraat. Inmiddels is de derde generatie klaar om de zaak over te nemen, maar dat gebeurt niet meer in Eibergen. Iliohan verhuist naar Borculo.

Iliohan senior, vader van Jan en opa van Raijmond, begon in 1932 een taxibedrijf en rijschooltje in Eibergen. Daar kwam al gauw een garage bij. In de Tweede Wereldoorlog lag het bedrijf stil, maar in 1945 ging de Eibergse ondernemer weer van start. Jan Iliohan, geboren in 1945, groeide dus op in de lucht van motorolie en benzine. Toch betekende dat niet dat hij als kleuter al blind een motorblok uit elkaar kon halen. ‘Ik werkte als kind bij de boer, dan moest ik op zo’n groot Belgisch paard de wei in’, herinnert hij zich. Pas na zijn diensttijd, op zijn 23e , werd hij monteur. Zijn opleiding kreeg hij elders. ‘Ik moest maar bij een ander gaan kijken hoe het moest. Dat wilde mijn vader. Eigen volk is moeilijk aan te sturen, vond hij.’

In de jaren erop groeide het garagebedrijf bescheiden. Jan trouwde met Sini en ze namen de zaak over. Iliohan werd merkendealer. Het ene merk na het andere passeerde de revue. Volkswagen, Fiat, Skoda, Lada en uiteindelijk Suzuki. Dure merken als BMW of Mercedes zijn voor Jan Iliohan nooit een droom geweest. ‘Dan moet je een luxe pand neerzetten en er moeten mannetjes met stropdassen rondlopen’, zegt hij nuchter. ‘En de klanten moeten betalen voor het marmeren vloertje’, voegt zoon Raijmond toe. Het waren jaren waarin nog niet alles tot achter de komma geregeld werd. Zo werd het familiebedrijf ook ambulancedienst en bergingsbedrijf. ‘Wij hadden een grote aanhanger. Dus als er ergens een auto opgehaald moest worden, dan belde de politie ons.’ Het ambulancewerk kwam in medische handen, maar het bergingsbedrijf bleef, ook toen een alarmcentrale de oproepen overnam.

Ook zoon Raijmond haalde zijn papieren en stapte het bedrijf binnen. Al die jaren reed de familie Iliohan bij nacht en ontij met de takelwagen naar ongelukken. ‘Toen we nog op de ambulance reden, brachten we eerst de slachtoffers naar het ziekenhuis en reden daarna met de takelwagen terug om de auto op te halen,’ herinnert Jan zich.

Ondanks de toenemende drukte op de wegen is in al die jaren het aantal ongelukken niet toegenomen. Jan schudt zijn hoofd. ‘Er waren toen zeker net zoveel ongelukken als tegenwoordig.’ er zijn zelfs minder aanrijdingen. ‘Stoplichten, rotondes, snelheidscontroles. Dat had je vroeger niet.’ De meeste ongelukken gebeuren in vakantietijd en bij slecht weer. De familie loopt al meer dan dertig jaar zeven dagen per week met portofoons en piepers. ‘Ik heb hele nare dingen gezien’, knikt Jan. ‘Je weet nooit waar je naartoe gaat. Ik heb mensen bekneld of verbrand in hun auto zien zitten. Ik heb ook bekenden gezien die met een borrel te veel op tegen de boom waren gereden. Je ziet van alles. Ook mensen die enorm veel geluk hebben gehad. Hun auto in twee helften en zelf staan ze ernaast.’ Het bergingswerk wordt, ondanks steeds betere auto’s, niet minder. Alle merken stellen specifieke eisen. Bovendien moet hij zijn kennis als APK-keurmeester op peil houden. Voor Raijmond Iliohan is dat reden om niet zelfstandig verder te willen. Een fulltime baan, ’s avonds een cursus en dan ook nog 24 uur per dag beschikbaar zijn voor het bergingswerk, dat houdt geen mens vol.

In Beerten Autoschadebedrijf in Borculo vond de familie uiteindelijk een partner. Het schadebedrijf heeft ruimte over en vangt graag de klanten van het bergingsbedrijf Iliohan op.
Autobedrijf Iliohan - Autobedrijf Iliohan :: Occasion aanbod http://t.co/IO5DMdttST
Autobedrijf Iliohan - De nieuwe Suzuki SX4 http://t.co/WdpTkTCO1Q via @sharethis
Autobedrijf Iliohan - Vandaag afgeleverd, deze mooie Fiat Panda. Veel veilige kilometers gewenst voor de nieuwe eigenaar. http://t.co/BZJMuilR